Prof. Dr. Lale Gönenir Erbay

Randevu Hattı

0530 977 42 64

Bize Yazın

info@laleerbay.com

UNUTKANLIK HAFIZANIZI GELİŞTİRMEK İÇİN 7 İPUCU

Hafızanızı geliştirmek için bu basit yolları deneyin.

 

1. Her gün fiziksel olarak aktif olun

 

Fiziksel aktivite, beyin de dahil olmak üzere tüm vücuda kan akışını artırır. Bu, hafızanızı keskin tutmanıza yardımcı olabilir.

 

Çoğu sağlıklı yetişkin için, Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı haftada en az 150 dakika tempolu yürüyüş gibi orta düzeyde aerobik aktivite veya haftada 75 dakika koşu gibi yoğun aerobik aktivite önermektedir. Bu aktivitenin haftaya yayılması en iyisidir. Tam bir egzersiz için zamanınız yoksa, gün boyunca birkaç 10 dakikalık yürüyüş deneyin.

 

2. Zihinsel olarak aktif olun

 

Fiziksel aktivite vücudunuzu formda tuttuğu gibi, zihninizi meşgul eden aktiviteler de beyninizi formda tutmaya yardımcı olur. Ve bu aktiviteler hafıza kaybını önlemeye yardımcı olabilir. Bulmaca çözün. Okuyun. Oyun oynayın. Bir müzik aleti çalmayı öğrenin. Yeni bir hobi deneyin. Yerel bir okulda veya bir topluluk grubunda gönüllü olun.

 

3. Başkalarıyla zaman geçirin

 

Sosyal etkileşim, depresyonu ve stresi önlemeye yardımcı olur. Her ikisi de hafıza kaybına katkıda bulunabilir. Özellikle yalnız yaşıyorsanız, sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla ve diğer insanlarla bir araya gelmek için fırsatlar arayın.

 

4. Düzenli olun

 

Eviniz dağınıksa veya notlarınız düzensizse, bir şeyleri unutma olasılığınız daha yüksektir. Görevleri, randevuları ve diğer etkinlikleri bir not defterinde, takvimde veya elektronik planlayıcıda takip edin. Hatta hafızanızda kalmasına yardımcı olmak için yazarken her girişi yüksek sesle tekrarlayabilirsiniz. Yapılacaklar listenizi güncel tutun. Bitirdiğiniz öğeleri işaretleyin. Cüzdanınızı, anahtarlarınızı, gözlüklerinizi ve diğer temel eşyalarınızı evinizde kolayca bulabileceğiniz belirli bir yerde saklayın.

 

Dikkat dağıtıcı şeyleri sınırlayın. Aynı anda çok fazla şey yapmayın. Hatırlamaya çalıştığınız bilgilere odaklanırsanız, daha sonra hatırlama olasılığınız daha yüksektir. Ayrıca hatırlamaya çalıştığınız şeyi sevdiğiniz bir şarkıya veya bilindik bir söze veya fikre bağlamak da yardımcı olabilir.

 

5. İyi uyuyun

 

Yeterince uyumamak hafıza kaybına neden olur. Aynı şekilde huzursuz uyku ve sık sık bölünen uyku da. Yeterli sağlıklı uyku almayı bir öncelik haline getirin. Yetişkinler düzenli olarak her gece 7 ila 9 saat uyumalıdır. Horlama uykunuzu bozuyorsa, sağlık uzmanınıza görünmek için randevu alın. Horlama, uyku apnesi gibi bir uyku bozukluğunun belirtisi olabilir.

 

6. Sağlıklı beslenin

 

Sağlıklı beslenme beyniniz için iyidir. Meyve, sebze ve tam tahıllar tüketin. Balık, fasulye ve derisiz kümes hayvanları gibi düşük yağlı protein kaynaklarını tercih edin. Ne içtiğiniz de önemlidir. Çok fazla alkol kafa karışıklığına ve hafıza kaybına yol açabilir.

 

7. Kronik sağlık sorunlarını yönetin

 

Yüksek tansiyon, diyabet, depresyon, işitme kaybı ve obezite gibi tıbbi rahatsızlıklarla başa çıkmak için sağlık uzmanınızın tavsiyelerine uyun. Kendinize ne kadar iyi bakarsanız, hafızanız da o kadar iyi olur. Sağlık uzmanınızla düzenli olarak kullandığınız ilaçları gözden geçirin. Bazı ilaçlar hafızayı etkileyebilir.

 

Unutkanlık için ne zaman yardım almalısınız

 

Unutkanlık konusunda endişeleniyorsanız, sağlık uzmanınızla randevu alın. Hafıza kaybı günlük aktivitelerinizi yapma yeteneğinizi etkiliyorsa, hafızanızın kötüleştiğini fark ediyorsanız veya bir aile üyeniz veya arkadaşınız hafıza kaybınız konusunda endişeliyse, yardım almak özellikle önemlidir.

 

Randevunuzda, doktorunuz fiziksel bir muayene yapacak ve hafızanızı ve problem çözme becerilerinizi kontrol edecektir. Bazen başka testlere de ihtiyaç duyulabilir. Tedavi, unutkanlığa neyin sebep olduğuna bağlıdır.

Yorumlar (0)

Whatsapp Yaz!
Tıkla Ara!